Változtassa meg az edzést: Tabata a maximális eredmény érdekében

Miért a Tabata?

A Tabata tréning definíciója

Mi az a HIIT képzés?

A Tabata képzés előnyei

Alkalmas kezdőknek és haladóknak egyaránt

Edzésterv példája

A nehézség fokozatos növekedése

Megfelelő felszerelés

Következtetés


Miért a Tabata?

A Tabata a HIIT edzés egy speciális formája, amely a rövid, de rendkívül intenzív edzésintervallumokra összpontosít. Cikkünkben nemcsak a Tabata működését és eredetét ismertetjük, hanem azt is megvizsgáljuk, hogy ez a módszer hogyan illeszkedik a High-Intensity Interval Training, vagy röviden HIIT edzés általános filozófiájába. Ha olyan módszert keres, amellyel edzéseit a következő szintre emelheti, olvasson tovább, és fedezze fel, hogyan változtathatja meg a Tabata HIIT edzés az edzéshez való hozzáállását. Útja a jobb erőnlét felé most kezdődik!


A Tabata tréning definíciója

A Tabata képzés erdete Japánba nyúlik vissza, ahol Izumi Tabata kutató és edző fejlesztette ki. A cél egy olyan hatékony edzési protokoll létrehozása volt, amely rövid időn belül maximális eredményt biztosít. A Tabatát sajátos felépítés jellemzi: 20 másodperc intenzív edzés, majd 10 másodperc pihenő. Ez a ciklus nyolcszor ismétlődik, amely összesen egy négy perces edzésblokkot hoz létre. A Tabata edzés kulcseleme az intenzitás. Maximális erőfeszítés várható ezekben a rövid, 20 másodperces intervallumokban, ami a pulzusszám gyors növekedését és a kalóriaégetést eredményezi.

mladí silní lidé cvičí v posilovně s činkami


Mi az a HIIT képzés?

A HIIT egy olyan edzésmódszer általános kifejezése, amely a rövid, intenzív edzésintervallumokat rövid pihenőidőkkel vagy alacsonyabb intenzitású edzésekkel kombinálja. A cél a magas szintű aktivitás fenntartása a képzés során. A hagyományos testmozgással összehasonlítva, amelyet a hosszú és egyenletes, mérsékelt aktivitás dominál, a HIIT dinamikus megközelítést alkalmaz az anyagcsere serkentésére és az általános fizikai erőnlét javítására. A Tabata egy speciális módszer a HIIT-en belül, amely a rendkívül rövid, de intenzív edzésintervallumokra összpontosít. Hatékony módja annak, hogy rövid időn belül magas szintű edzettséget és kalóriaégetést érjen el. A cikk további részében közelebbről megvizsgáljuk, hogy ezek a módszerek milyen előnyöket kínálnak az edzési célok eléréséhez.

mladá žena cvičí v posilvně dřepy


A Tabata képzés előnyei

 • Időhatékonyság: Rövid edzések nagy eredménnyel. A Tabatát az jellemzi, hogy kiváló eredményeket kínál rövid időn belül. A rövid, intenzív intervallumok felépítésének köszönhetően a hagyományos hosszabb edzésekhez képest azonos vagy még jobb hatás érhető el.
 • Kalóriaégetés: Edzés után és pihenés közben. A Tabata edzés magas intenzitásának köszönhetően jelentkezik az úgynevezett "utóégés" hatás, amikor a test több órával az edzés befejezése után is égeti a kalóriákat. Ez a funkció nyugalmi állapotban is segíti a hatékony zsírégetést.
 • Fittség javítása:A szív és a tüdő erősítése. Ha rendszeresen beépíti a Tabatát az edzéstervébe, erősítheti szív- és tüdőkapacitását. A rövid, intenzív intervallumok elősegítik az erősebb szív- és érrendszer felépítését.

Alkalmas kezdőknek és haladóknak egyaránt

A Tabata egyik kulcseleme az egyéni igényekhez való alkalmazkodás képessége. Akár kezdő, akár haladó sportolóról van szó, az edzés intenzitását és nehézségét az aktuális edzettségi szintjének megfelelően állíthatja be. Mielőtt elkezdné a Tabata edzést, fontos szem előtt tartani néhány kulcsfontosságú pontot. A kezdőknek óvatosan kell eljárniuk, és először konzultálniuk kell egy fitnesz szakemberrel a tervükről. Az edzés intenzitásának és időtartamának fokozatos növelése kulcsfontosságú a sérülések megelőzésében. A Tabata fitneszstúdióban és otthon is gyakorolható. A környezet és a felszerelés kiválasztásánál döntő fontosságú a szabad mozgáshoz elegendő hely és a megfelelő tartást biztosító minőségi sportcipők biztosítása.

odporové gumy RDX

RDX


Edzésterv példája

Egyszerű gyakorlatok a kezdéshez. Ez az egyszerű terv kiindulópontként szolgálhat kezdőknek. Fokozatosan adjon hozzá több gyakorlatot, és növelje az időintervallumokat, ahogy magabiztosabbá válik az intenzitásban és a technikában.

 1. Guggolás:
  • 20 másodperc intenzív guggolás
  • 10 másodperc pihenő
 2. Helyben futás:
  • 20 másodperc futás magas térddel
  • 10 másodperc pihenő
 3. Burpees:
  • 20 másodperc intenzív burpees
  • 10 másodperc pihenő
 4. Plank:
  • 20 másodperc plank
  • 10 másodperc pihenő

silná mladá žena cvičí v posilovně s lany


A nehézség fokozatos növekedése

Ahogy halad előre az edzésprogramban, hangsúlyozhatja a Tabata edzés intenzitásának fokozatos növelését. A következő teljesítményszint elérésének egyik módja az edzés intenzitásának fokozatos növelése. Ez magában foglalhatja a gyakorlatok végrehajtási sebességének növelését, a súly növelését, vagy az ismétlések számának növelését minden edzésintervallumban. Kísérletezhet összetettebb gyakorlatok hozzáadásával is, amelyek több izomcsoportot érintenek, és magasabb szintű koordinációt és stabilitást igényelnek. Ez nem csak általánosságban erősíti meg testét, hanem a kihívások új dimenzióját is hozzáadja az edzéshez. Egy másik lehetőség a teljes edzésidő növelése. Az egy blokkban végzett edzésidő növelése vagy további sorozatok hozzáadása hatékony módja lehet az állóképesség javításának, és további adaptív reakciókat válthat ki a testében.

Mladý svalnatý muž cvičí s činkou


Megfelelő felszerelés

A megfelelő ruházat és cipő a sikeres edzés alapköve. A könnyű, légáteresztő ruházat lehetővé teszi, hogy kényelmesen mozogjon és hatékonyan izzadjon. A jó lengéscsillapítású, kiváló minőségű sportcipők védik a lábat az esetleges sérülésektől. A pulzusmérés kulcsfontosságú eleme a HIIT edzésnek. A pulzusmérővel ellátott karszalagok vagy karórák segítenek fenntartani az optimális intenzitást és nyomon követni fejlődését. A gyakorlatok intenzitásának megnehezítéséhez, vagy azok különböző változataihoz nagyon hasznosak lehetnek az edzéssegédek. A Bosu labdák instabilitást hoznak az edzésbe, ami erősíti az izmokat és fokozza a koordinációt. Az ellenállási szalagok vagy kettlebellek használata újabb dimenziót adhat az edzéshez. Ezek a segédeszközök lehetővé teszik más izomcsoportok bevonását és növelik a gyakorlat általános nehézségét. A biztonságos és hatékony Tabata és HIIT edzés kulcsa a minőségi sporteszközök és segédeszközök kiválasztása. A megfelelő termékek segítenek abban, hogy maximalizálja az edzés eredményeit.


Következtetés

A Tabata nemcsak időhatékony edzésmódot kínál, hanem jelentős eredményeket a kalóriaégetés, az állapot erősítése és a fizikai teljesítőképesség általános javítása terén is. Legyen szó kezdőről vagy egy edzőről, aki új kihívást keres, a Tabata tökéletes kiegészítője lehet edzéstervének.

 

Ajánlott termékek4